Glanjse.nl Logo

08 september 2016

Betrokkenheid ouders beïnvloedt snackgedrag van kinderen

Dorus Gevers, Maastricht UMC, promoveerde op dit onderwerp. De meeste kinderen in Nederland consumeren te veel energierijke tussendoortjes en dranken. Gemiddeld eten Nederlandse kinderen van 7 tot en met 12 jaar 3,3 snacks op een dag, goed voor 375 kcal. De gemiddelde inname van suikerhoudende dranken is 594,2 ml per dag, goed voor 176 kcal. In totaal levert dat een energie-inname op van 551 kcal per dag.

Op basis van vragenlijsten stelde Gevers vast dat er in grote lijnen vier clusters zijn qua ouderlijk gedrag: hoge verborgen controle en belonen, lage verborgen controle en belonen, hoge betrokkenheid en ondersteunend, lage betrokkenheid en toegeeflijk.

Kinderen van ouders die betrokkenheid tonen en ondersteuning bieden, blijken de laagste consumptie van tussendoortjes te hebben. Meest kenmerkend voor deze ouders is, dat zij geneigd zijn om te communiceren over voeding en een ‘ondersteunende thuisomgeving rondom voeding’ weten te creëren, zoals zorgen dat er geen snacks in huis zijn, zodat kinderen niet in de verleiding komen. Daarnaast passen deze ouders vaak relatief strikte regels ten aanzien van tussendoortjes toe. Die werken overigens alleen als beide ouders die regels ook consistent toepassen. Met minder snacks kan een kind beter op gewicht blijven en een gezond gebit houden!

De sprookjes van Glansje

Met de sprookjes van Glansje leert uw kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind.

Bestellen >

 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Kastanje mannetje

Tom

Tom