Leuke sprookjes over mondzorg

Kinderen spelenderwijs leren om hun gebit gezond te houden? Bestel dan de avontuurlijke sprookjes van Glansje voor nog geen € 5,- inclusief verzendkosten. Het is mogelijk om elk boekje te personaliseren, bijvoorbeeld met de naam van uw kind op de cover. Scholen en overige geïnteresseerden kunnen hun logo of advertentie aan het boekje toevoegen.

01 september 2016

Geen verband tussen overgewicht en cariës bij kinderen

230 kinderen tussen de 5 en 8 jaar oud hebben deelgenomen aan het onderzoek. De BMI-index is bij de jonge patiënten bepaald en er is gekeken naar de ernst en omvang van tandbederf. 18,3% had overgewicht waarvan 80,4% door cariës aangetaste tanden. Van het aantal kinderen zonder overgewicht had 81,1% tandbederf. Anders dan verwacht, is er dus geen verband tussen cariës en overgewicht.

 

Geen voorspeller
De onderzoekers concluderen dat cariës geen voorspeller is van overgewicht of andersom. Ondanks dat zij wel gemeenschappelijke risicofactoren hebben,  zoals het gebruik van suikerhoudende dranken. Een mogelijke verklaring is dat je door suikerhoudende drank wel gaatjes kan krijgen, maar dat de hoeveelheid invloed kan hebben op het gewicht. Een gemeenschappelijk aanpak voor de preventie van cariës en overgewicht wordt dus door de resultaten niet ondersteund. De onderzoekers benadrukken wel dat de onderzoekspopulatie waarschijnlijk niet representatief is, aangezien de gevonden prevalentie van tandbederf (81%) veel hoger is dan het gemiddelde onder de Nederlandse 5-jarigen (namelijk 41%).

Uw kind laten schitteren in Glansrijk? Bestel dan een gepersonaliseerd boek van Glansje.

Bestellen >

Bestellen voor Scholen >

Bestellen overig >

Kleurwedstrijd

JTV Mondzorg voor Kids organiseert in 2016 en 2017 een doorlopende kleurwedstrijd. Elke maand ontvangt de winnaar een sprookje van Glansje. Download een kleurplaat van Glansje en stuur deze naar: JTV Mondzorg voor kids, Obrechtstraat 25, 5344 AT Oss.

Kleurplaten

Tips over Mondzorg

Een gaaf en glanzend gebit is mooi en belangrijk voor de gezondheid. Glansje.nl is dé plek voor ouders/verzorgers, scholen en alle beroepsbeoefenaars en organisaties die bijdragen aan goede mondzorg voor kinderen. 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Koningin Karlijn

Tom

Tom