Leuke sprookjes over mondzorg

Kinderen spelenderwijs leren om hun gebit gezond te houden? Bestel dan de avontuurlijke sprookjes van Glansje voor nog geen € 5,- inclusief verzendkosten. Het is mogelijk om elk boekje te personaliseren, bijvoorbeeld met de naam van uw kind op de cover. Scholen en overige geïnteresseerden kunnen hun logo of advertentie aan het boekje toevoegen.

02 september 2016

Goede mondhygiëne begint bij de eerste tandjes

Kies bij de mondhygiëne een comfortabele positie voor uw baby. Ideaal is op uw schoot, het hoofdje goed ondersteund met uw bovenarm. Of leg de baby op een aankleedkussen (let op dat de baby er niet kan afrollen!). Kan de baby zelfstandig zitten, gebruik dan de kinderstoel.

 ‘Poets’ steeds op hetzelfde tijdstip en maak er een dagelijkse routine of ritueel van. Bij voorkeur voor het slapen gaan. Stimuleer de baby met vriendelijke, goedkeurende woorden en gezichtsuitdrukkingen. 

Hulpmiddelen bij poetsen
Tot een maand of zeven ‘ontdekken’ baby’s voorwerpen door ze in hun mond te stoppen. De meeste baby’s vinden het fijn ergens op te kunnen sabbelen of bijten. Maak van deze behoefte van uw baby gebruik door verschillende materialen en structuren aan te bieden. Voordat er tanden zijn, kunt u dit doen met een om de wijsvinger gewikkeld 5x5 cm gaasje. Voorzichtig veegt u in en om de mond van uw baby. U kunt ook een poets- of kauwknuffel gebruiken. Na een maand of drie is een (siliconen) vingerborsteltje handig. U aait of wrijft hiermee over het tandvlees. Dit stimuleert de acceptatie van het ‘eerste tandenpoetsen’.

Hoe vaak poetsen?
Vanaf het doorbreken van het eerste tandje is het advies één keer per dag te poetsen met kinder-fluoridetandpasta. In het begin is het aanbrengen daarvan belangrijker dan het poetsen zelf. In de winkel zijn diverse babyborstels te koop.

Vanaf twee jaar, als de eerste kiezen doorbreken, is twee keer per dag poetsen belangrijk. Leg uw kind uit wat u gaat doen en waarom u dit doet. Blijf rustig en positief. En zing er een rijmpje bij of doe het zelf ook voor. Peuters en kleuters imiteren graag en goed voorbeeld doet goed volgen. Succes!

Uw kind laten schitteren in Glansrijk? Bestel dan een gepersonaliseerd boek van Glansje.

Bestellen >

Bestellen voor Scholen >

Bestellen overig >

Kleurwedstrijd

JTV Mondzorg voor Kids organiseert in 2016 en 2017 een doorlopende kleurwedstrijd. Elke maand ontvangt de winnaar een sprookje van Glansje. Download een kleurplaat van Glansje en stuur deze naar: JTV Mondzorg voor kids, Obrechtstraat 25, 5344 AT Oss.

Kleurplaten

Tips over Mondzorg

Een gaaf en glanzend gebit is mooi en belangrijk voor de gezondheid. Glansje.nl is dé plek voor ouders/verzorgers, scholen en alle beroepsbeoefenaars en organisaties die bijdragen aan goede mondzorg voor kinderen. 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Koningin Karlijn

Tom

Tom