Leuke sprookjes over mondzorg

Kinderen spelenderwijs leren om hun gebit gezond te houden? Bestel dan de avontuurlijke sprookjes van Glansje voor nog geen € 5,- inclusief verzendkosten. Het is mogelijk om elk boekje te personaliseren, bijvoorbeeld met de naam van uw kind op de cover. Scholen en overige geïnteresseerden kunnen hun logo of advertentie aan het boekje toevoegen.

08 mei 2017

Minder gaatjes door routine en structuur in gezin

Het is algemeen bekend dat cariës bij kinderen kan leiden tot verschillende klachten, zoals pijn-, eet- en slaapproblemen. Naast invloed op de fysieke gezondheid kan een slechte mondgezondheid ook consequenties hebben voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Kinderen met een slecht gebit blijken minder vaak te lachten en zich vaker zorgen te maken dan kinderen met een goed gebit. Kinderen met een slecht gebit hebben minder zelfvertrouwen en vermijden andere kinderen. Als ouder wil je natuurlijk een schitterende toekomst voor je kind. Wat kun je doen?

Een goed functionerend gezin
Onderzoek onder 630 ouders wijst uit dat het gezin invloed heeft op de mondgezondheid van het kind. Er is dus een relatie tussen het functioneren van het gezin en de aanwezigheid van cariës in het melkgebit.

De resultaten lieten zien dat kinderen uit goed functionerende gezinnen op het gebied van communicatie, organisatie en het sociale netwerk minder cariës hebben dan kinderen uit minder goed functionerende gezinnen.

Met name het onderdeel ‘organisatie’, zoals de mate van routine en structuur binnen het gezin, heeft invloed op de mondgezondheid. Met weinig routine en structuur, wordt er minder gepoetst en beginnen kinderen ook op latere leeftijd te poetsen. Bovendien oefenen de ouders minder controle uit op het poetsen, zoals na-poetsen. Tandartsen adviseren (na)poetsen door ouders tot het kind tien jaar is.

Bron: Duijster D, Verrips, GHW, Loveren C van. The role of family functioning in childhood dental caries. Community Dent Oral Epidemiol 2014; 42: 193-205.

Uw kind laten schitteren in Glansrijk? Bestel dan een gepersonaliseerd boek van Glansje.

Bestellen >

Bestellen voor Scholen >

Bestellen overig >

Kleurwedstrijd

JTV Mondzorg voor Kids organiseert in 2016 en 2017 een doorlopende kleurwedstrijd. Elke maand ontvangt de winnaar een sprookje van Glansje. Download een kleurplaat van Glansje en stuur deze naar: JTV Mondzorg voor kids, Obrechtstraat 25, 5344 AT Oss.

Kleurplaten

Tips over Mondzorg

Een gaaf en glanzend gebit is mooi en belangrijk voor de gezondheid. Glansje.nl is dé plek voor ouders/verzorgers, scholen en alle beroepsbeoefenaars en organisaties die bijdragen aan goede mondzorg voor kinderen. 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Koningin Karlijn

Tom

Tom