Glanjse.nl Logo

26 juli 2017

Vitamine D voor gezonde tanden

Om calcium op te nemen in het gebit en het kaakbot is voldoende vitamine D nodig. Want zonder vitamine D wordt de niet opgenomen calcium gewoon weer uitgeplast. Dat is zonde! Daarnaast is vitamine D goed voor de gezondheid van het tandvlees. Dus eigenlijk is vitamine D bijna nog belangrijker dan calcium!

Hoe weet u of uw kind vitamine D gebrek heeft?
Als uw kind vaak gaatjes(cariës) heeft in de tanden en/of kiezen of tandvleesontstekingen. Ook pijn in botten en gewrichten of botbroosheid (osteoporose) kan duiden op vitamine D gebrek. Dat zal bij kinderen echter nog niet zo snel voorkomen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen!

Maar hoe krijgt uw kind voldoende vitamine D binnen?
Veel buitenspelen! Zonlicht zorgt namelijk ook voor de opname door de huid van vitamine D. En een tekort ontstaat steeds vaker, omdat we meer binnen zitten en niet altijd de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen. Zorg dat uw kind in de zomer elke dag 15 minuten naar buiten gaat met blote benen, armen en gezicht. In de winter is dat ook belangrijk alleen zal er dan helaas meer bedekking nodig zijn. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dus het is ook van belang dat je kind de juiste vetten binnenkrijgt. Goede bronnen zijn vette vis, bijvoorbeeld zalm,  eieren, olijfolie, kokosolie, roomboter, lever en kaas. Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig. Kinderen met een donkere huid nemen minder vitamine D op uit zonlicht. In beide gevallen kan een supplement nodig zijn. Helaas blijkt uit onderzoek dat de vitamine D status van grote groepen van de bevolking ronduit slecht is en dat de aanbevelingen en normaalwaarden aan herziening toe zijn. Grote kans dat u ook wat extra vitamine D kan gebruiken!

Bron:

  • Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture
  • Yvonne Kort,  Eet je mond gezond, Yvital.

 

De sprookjes van Glansje

Met de sprookjes van Glansje leert uw kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind.

Bestellen >

 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Kastanje mannetje

Tom

Tom