Leuke sprookjes over mondzorg

Kinderen spelenderwijs leren om hun gebit gezond te houden? Bestel dan de avontuurlijke sprookjes van Glansje voor nog geen € 5,- inclusief verzendkosten. Het is mogelijk om elk boekje te personaliseren, bijvoorbeeld met de naam van uw kind op de cover. Scholen en overige geïnteresseerden kunnen hun logo of advertentie aan het boekje toevoegen.

26 juli 2017

Vitamine D voor gezonde tanden

Om calcium op te nemen in het gebit en het kaakbot is voldoende vitamine D nodig. Want zonder vitamine D wordt de niet opgenomen calcium gewoon weer uitgeplast. Dat is zonde! Daarnaast is vitamine D goed voor de gezondheid van het tandvlees. Dus eigenlijk is vitamine D bijna nog belangrijker dan calcium!

Hoe weet u of uw kind vitamine D gebrek heeft?
Als uw kind vaak gaatjes(cariës) heeft in de tanden en/of kiezen of tandvleesontstekingen. Ook pijn in botten en gewrichten of botbroosheid (osteoporose) kan duiden op vitamine D gebrek. Dat zal bij kinderen echter nog niet zo snel voorkomen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen!

Maar hoe krijgt uw kind voldoende vitamine D binnen?
Veel buitenspelen! Zonlicht zorgt namelijk ook voor de opname door de huid van vitamine D. En een tekort ontstaat steeds vaker, omdat we meer binnen zitten en niet altijd de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen. Zorg dat uw kind in de zomer elke dag 15 minuten naar buiten gaat met blote benen, armen en gezicht. In de winter is dat ook belangrijk alleen zal er dan helaas meer bedekking nodig zijn. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dus het is ook van belang dat je kind de juiste vetten binnenkrijgt. Goede bronnen zijn vette vis, bijvoorbeeld zalm,  eieren, olijfolie, kokosolie, roomboter, lever en kaas. Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig. Kinderen met een donkere huid nemen minder vitamine D op uit zonlicht. In beide gevallen kan een supplement nodig zijn. Helaas blijkt uit onderzoek dat de vitamine D status van grote groepen van de bevolking ronduit slecht is en dat de aanbevelingen en normaalwaarden aan herziening toe zijn. Grote kans dat u ook wat extra vitamine D kan gebruiken!

Bron:

  • Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture
  • Yvonne Kort,  Eet je mond gezond, Yvital.

 

Uw kind laten schitteren in Glansrijk? Bestel dan een gepersonaliseerd boek van Glansje.

Bestellen >

Bestellen voor Scholen >

Bestellen overig >

Kleurwedstrijd

JTV Mondzorg voor Kids organiseert in 2016 en 2017 een doorlopende kleurwedstrijd. Elke maand ontvangt de winnaar een sprookje van Glansje. Download een kleurplaat van Glansje en stuur deze naar: JTV Mondzorg voor kids, Obrechtstraat 25, 5344 AT Oss.

Kleurplaten

Tips over Mondzorg

Een gaaf en glanzend gebit is mooi en belangrijk voor de gezondheid. Glansje.nl is dé plek voor ouders/verzorgers, scholen en alle beroepsbeoefenaars en organisaties die bijdragen aan goede mondzorg voor kinderen. 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Koningin Karlijn

Tom

Tom