Glanjse.nl Logo

14 juni 2018

Moet ik met mijn peuter al naar de tandarts?

Een van de redenen van dit late bezoek is dat twee op de vijf ouders niet weten dat kinderen tot hun 18e jaar verzekerd zijn voor mondzorg.  En dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het aanleren van goed mondzorggedrag en preventie. De meeste ouders (bijna 95%) bezoeken wel heel trouw met hun kinderen het consultatiebureau in de eerste vier jaar, maar de tandarts is even belangrijk!

Wat kun je doen als ouders voor kinderen van 2-4 jaar
Vanaf twee jaar gaat u met uw kind naar de tandarts. Uw kind leert dan dat het heel gewoon is om ‘iemand’ in je mond te laten kijken. Naast controle, geeft de mondzorg professional advies over preventie, waaronder poetsen en voeding.

Hoe vaak moet u nu eigenlijk poetsen voor een gezond gebit van uw peuter of kleuter?
Van 2 tot 4 jaar poetst u twee keer per dag met peuter- of kleuterpasta (2 minuten). U heeft maar een klein beetje tandpasta nodig, minder dan een doperwt. Help uw kind bij het poetsen. U kunt uw kind op de commode leggen. Of ga schuin achter uw kind staan en leg zijn of haar hoofd in uw arm. Kinderen doen hun ouders graag na. Poets mee met uw kind of laat uw kind uw tanden en kiezen eens poetsen. Fluoride draagt bij aan een gezond gebit. Peuter- en kleutertandpasta met fluoride zijn afgestemd op de leeftijd van uw kind. Het per ongeluk doorslikken van peuter- of kleutertandpasta is niet erg. 

Voeding en gezonde tanden
Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. In onze voeding en dranken zitten zuren. Deze zuren maken het glazuur direct na het eten en drinken een beetje zachter. Voorkom dat uw kind de hele dag door eet en drinkt én geef geen drankjes voor het slapen (met uitzondering van water). Zuigflescariës is een bijzondere vorm van tandbederf die optreedt vanaf het doorbreken van het melkgebit als een baby of peuter langdurig sabbelt op een zuigfles met bijvoorbeeld vruchtensap of drinkyoghurt. Zorg dat uw peuter de zuigfles niet continu bij de hand heft. Verdun vruchtensap altijd met water en spoel na het drinken de mond van uw kind met water. Wacht minimaal een half uur met poetsen na het eten of drinken van zuren. Leer uw kind wennen aan vaste momenten waarop het een (gezond) tussendoortje krijgt, zoals een stukje kaas, komkommer enzovoorts. Als uw kind gezond eet, mag hij of zij best een keertje snoepen. Ga er ontspannen mee om, maar laat uw kind zien dat te vaak en te veel zoet niet goed is. Geef een kind maximaal twee keer per dag fruit(hapjes), zoals appels, sinaasappels, bananen, bessen en druiven. Fruit is gezond, maar bevat ook zuren en kan het tandglazuur aantasten.

Invloed van medicijnen
Vloeibare medicijnen voor kinderen bevatten vaak suikers. Vraag uw huisarts of apotheker naar suikervrije alternatieven of kijk op de bijsluiter of u medicijnen mag oplossen in yoghurt, vla of appelmoes. Spoel vervolgens na met water.  

Speen- en duimzuigen
Leer speen- en duimzuigen zo jong mogelijk af. Dit belemmert een goede ontwikkeling van de boven- en onderkaak. 

De sprookjes van Glansje

Met de sprookjes van Glansje leert uw kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind.

Bestellen >

 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Kastanje mannetje

Tom

Tom