Glanjse.nl Logo

31 augustus 2017

Moeten kinderen echt een gebitsbeschermer in tijdens het sporten?

Vooral bij vechtsporten zoals (kick)boksen, karate en andere contactsporten zoals handbal, honkbal, basketbal, ijshockey, rugby en American football en in toenemende mate bij voetbal en waterpolo is het gebruikelijk om een gebitsbeschermer, ook wel een bitje genoemd, te dragen. Los van de contactsporten is er nog een categorie waarbij er door een botsing of valpartij – veelal in combinatie met hoge snelheid – risico is op gebitsschade. Voorbeelden hiervan zijn mountainbiken, skeeleren, skateboarden, inline-skaten en turnen. Het is niet altijd verplicht maar wel verstandig om in dergelijke risicosituaties een bitje te dragen. Bij hockey werd het bitje verplicht bij, door de KNHB georganiseerde, wedstrijden vanaf augustus 2015. De aanleiding was een flinke discussie nadat in het seizoen 2013/2014 Seve van Ass tien tanden kwijtraakte, nadat hij door de stick van een andere speler in zijn gezicht werd geraakt. Bij veel clubs is het ook verplicht om ook tijdens trainingen een bitje  te dragen want dan gebeuren de meeste ongevallen.

Kant en klaar bitje of op maat gemaakt?
Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte kunststof dat je over de tanden in de bovenkaak plaatst. Het kunststof is enkele millimeters dik, sterk en soms doorzichtig. Het vangt de klap op en verdeelt deze over de tanden waardoor de impact op de tanden afzonderlijk minder groot is en er dus minder kans op schade is. En als er alsnog een tandje uitgeslagen wordt dan fungeert het bitje als een soort vangnet zodat het tandje niet kwijtraakt en weer in de kaak kan worden teruggeplaatst. Er bestaan kant en klare bitjes en zogenaamde voorgevormde bitjes die je even in heet water moet leggen om ze vervolgens op maat te happen. Deze bitjes zijn voor een klein prijsje te koop in de sportwinkels. Het gevaar is echter dat de pasvorm niet goed is, waardoor kinderen het niet (willen) dragen en dan blijft het gevaar op tandletsel bestaan. Het meest veilig en comfortabel is het door de tandarts op maat gemaakte bitje. Dit is ook mogelijk voor kinderen met een beugel. De tandarts kan rekening houden met het wisselen van het melkgebit. Sommige tandartsverzekeringen vergoeden het ook. Een dergelijk bitje kan niet uitvallen en zit veel comfortabeler dan een bitje van de sportwinkel. De kosten zijn wel wat hoger, maar lang niet hoog als een levenslang tandartsbezoek door ernstig tandletsel!

De sprookjes van Glansje

Met de sprookjes van Glansje leert uw kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind.

Bestellen >

 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Kastanje mannetje

Tom

Tom