Leuke sprookjes over mondzorg

Kinderen spelenderwijs leren om hun gebit gezond te houden? Bestel dan de avontuurlijke sprookjes van Glansje voor nog geen € 5,- inclusief verzendkosten. Het is mogelijk om elk boekje te personaliseren, bijvoorbeeld met de naam van uw kind op de cover. Scholen en overige geïnteresseerden kunnen hun logo of advertentie aan het boekje toevoegen.

31 augustus 2017

Moeten kinderen echt een gebitsbeschermer in tijdens het sporten?

Vooral bij vechtsporten zoals (kick)boksen, karate en andere contactsporten zoals handbal, honkbal, basketbal, ijshockey, rugby en American football en in toenemende mate bij voetbal en waterpolo is het gebruikelijk om een gebitsbeschermer, ook wel een bitje genoemd, te dragen. Los van de contactsporten is er nog een categorie waarbij er door een botsing of valpartij – veelal in combinatie met hoge snelheid – risico is op gebitsschade. Voorbeelden hiervan zijn mountainbiken, skeeleren, skateboarden, inline-skaten en turnen. Het is niet altijd verplicht maar wel verstandig om in dergelijke risicosituaties een bitje te dragen. Bij hockey werd het bitje verplicht bij, door de KNHB georganiseerde, wedstrijden vanaf augustus 2015. De aanleiding was een flinke discussie nadat in het seizoen 2013/2014 Seve van Ass tien tanden kwijtraakte, nadat hij door de stick van een andere speler in zijn gezicht werd geraakt. Bij veel clubs is het ook verplicht om ook tijdens trainingen een bitje  te dragen want dan gebeuren de meeste ongevallen.

Kant en klaar bitje of op maat gemaakt?
Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte kunststof dat je over de tanden in de bovenkaak plaatst. Het kunststof is enkele millimeters dik, sterk en soms doorzichtig. Het vangt de klap op en verdeelt deze over de tanden waardoor de impact op de tanden afzonderlijk minder groot is en er dus minder kans op schade is. En als er alsnog een tandje uitgeslagen wordt dan fungeert het bitje als een soort vangnet zodat het tandje niet kwijtraakt en weer in de kaak kan worden teruggeplaatst. Er bestaan kant en klare bitjes en zogenaamde voorgevormde bitjes die je even in heet water moet leggen om ze vervolgens op maat te happen. Deze bitjes zijn voor een klein prijsje te koop in de sportwinkels. Het gevaar is echter dat de pasvorm niet goed is, waardoor kinderen het niet (willen) dragen en dan blijft het gevaar op tandletsel bestaan. Het meest veilig en comfortabel is het door de tandarts op maat gemaakte bitje. Dit is ook mogelijk voor kinderen met een beugel. De tandarts kan rekening houden met het wisselen van het melkgebit. Sommige tandartsverzekeringen vergoeden het ook. Een dergelijk bitje kan niet uitvallen en zit veel comfortabeler dan een bitje van de sportwinkel. De kosten zijn wel wat hoger, maar lang niet hoog als een levenslang tandartsbezoek door ernstig tandletsel!

Uw kind laten schitteren in Glansrijk? Bestel dan een gepersonaliseerd boek van Glansje.

Bestellen >

Bestellen voor Scholen >

Bestellen overig >

Kleurwedstrijd

JTV Mondzorg voor Kids organiseert in 2016 en 2017 een doorlopende kleurwedstrijd. Elke maand ontvangt de winnaar een sprookje van Glansje. Download een kleurplaat van Glansje en stuur deze naar: JTV Mondzorg voor kids, Obrechtstraat 25, 5344 AT Oss.

Kleurplaten

Tips over Mondzorg

Een gaaf en glanzend gebit is mooi en belangrijk voor de gezondheid. Glansje.nl is dé plek voor ouders/verzorgers, scholen en alle beroepsbeoefenaars en organisaties die bijdragen aan goede mondzorg voor kinderen. 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Koningin Karlijn

Tom

Tom