Glanjse.nl Logo

30 juni 2021

Duimen; liever niet voor het gebit

Door duimen kunnen tanden scheef gaan staan: de middelste snijtanden in de onderkaak draaien naar binnen en de boventanden worden naar voren gedrukt. Hierdoor ontstaat een overbeet. Daarom is het verstandig als u als ouder het duimen van uw kind afleert. En dat kunt u het beste doen vóórdat het blijvende gebit doorkomt.

Maar duimen is een gewoonte die moeilijk in een keer af te leren is. Het advies is dan ook om dit stapje voor stapje te doen. Begin het afleren op de momenten dat het kind overdag het meeste duimzuigt. Afleiding helpt over het algemeen goed: neem het kind op schoot te nemen en leid het af met een spelletje. Pas als het kind overdag niet meer duimt, is het goed om af te spreken dat het ook ’s nachts stopt met duimen.

Een paar tips die helpen

Positieve aandacht geven en belonen is erg belangrijk voor het kind. U kunt bijvoorbeeld samen met het kind stickers plakken op de kalender, elke keer als er niet wordt geduimd. Soms werkt het beter als een kind iets kan verdienen, zoals een half uurtje langer tv-kijken na een week niet duimen.

Duimzuigen gebeurt vaak onbewust. Daarom heeft het geen zin om boos te worden. Dat kan ook averechts werken. Veel kinderen vinden het wel leuk als je een ‘geheim teken’ geeft als je ziet dat de duim weer in de mond gaat.

Tenslotte zijn er enkele hulpmiddelen. Denk aan een pleister op de duim of vingerpopjes om de duim.

Het zijn allemaal manieren om je kind te helpen om het duimen af te leren. Spreek er vooral eens over met onze behandelaren. Zij helpen u graag.

De sprookjes van Glansje

Met de sprookjes van Glansje leert uw kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind.

Bestellen >

 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Kastanje mannetje

Tom

Tom